Jídlo bylo odvozeno z potřeb každodenního života v dřívějších dobách více než v dnešní době. Sloužilo k uspokojení fyzických potřeb. Prostřednictvím pozorování přírody, experimentováním a návštěvami okolních kmenů indiáni věděli jaké rostliné látky a k jakému účelu je využít.
Využití:
- Potraviny
- Léky
- Kosmetika
- Oblečení
- Přístřeší
- Provazy
- Nástroje
V počátcích formování přírodních kmenů, indiáni používali víceméně divoce rostoucí rostliny, které rostli v jednotlivých regionech. Při přesunech na výhodnější území získávali informace a dozvídali se o rozmanitosti jednotlivých rostlin a tyto poznatky předávaly dál z generací na generaci.
|
Stabilní kultura závisí na stabilním zásobování potravinami. Tato potřeba domorodých kultur se vyvinula před tisíci lety v úsvit zemědělství. Mnoho z našich dnes pěstovaných rostlin jsou vyvinuty z planě rostoucích rostlin. Postupně indiáni vyvinuly přes 150 druhů rostliných látek – 6 druhů kukuřic (vce než 150 odrůd a barev), 5 hlavních druhů fazolí (s nesčetnými barevnými odrůdami), tykve, dýně, rajčata, papriky, arašídy, jahody, borůvky, brambory, vanilka, slunečnice a mnoho dalších.
Squash – tykev; Wild Onions – divoka cibule; White Flower Goud - bílá květová dýně; Pumpkin – tykev; Indian Corn - kukuřice
|
Kromě indiánských „zahradních“ úspěchů bylo i tisíce druhů volně rostoucích jedlých rostlin, které byli sezónně k dispozici, a které používali syrové i vařené. Nejdůležitější a nejčastější používané potraviny, jaké známe dnes jsou amerického původu. Téměř 75% z naší současné rostliné potravy byly nové pro Evropany před pětisty lety. Indiánská nejslavnější trojce potravin „tři sestry“ se brzy staly nejdůležitějším průkopníkem potravin v Americe – kukuřice, dýně a fazole.
Východní lesní kríové byli kreativní a velmi zdatní kuchaři. Jejich pestrá strava byla převzata z půdy, jezera, bažin i pobřežních oblastí. Země byla jejich sklep i pec.
Některé jedinečné styly vaření:
- Grilování a Clambakes /druh grilování/
- Dušení Humři a nadívané Ústřice
- Pražená kukuřice, škeble
- Bostonské pečené fazole
- Dušená příprava potravin
- Sekané maso zapečené a jemný kukuřičný chléb
- Nepřeberné množství kukuřičných chlebů a knedlíků
Rozdíly ve způsobu přípravy potravy u jednotlivých odvětví Kríů souvisí s odlišnou zeměpisnou polohou a regionálním podnebím. Většina jídla byla ochucována jen solí, případně kořením, které bylo k dispozici v průběhu sezóny.
Při lovu zvířat byla důležitá okamžitá úprava masa, neboť pokud nebylo maso řádně, okamžitě vyčištěno, mohla do masa absorbovat špatná chuť z posledního pozřeného jídla úlovku.
Úlovek zavěšovali do chladu, zabaleného v tenkém obalu – ochraně proti mouchám. Malá zvířatka a ptáci vysely po dobu 48 hodin, aby se jejich tělesné teplo rozptýlilo.
Většina východních kmenů jedli jen jedno plnohodnotné jídlo denně, kombinace snídaně s obědem, který jedli před polednem. Muži jedli první, obvykle z dřevěné nebo hliněné mísy. Poté teprve jedli ženy a děti, to co zbylo.
Kríové lovili buvoli, kteří se proháněli prérií v obrovských stádech. Jak buvoli začali mizet, přebrali jiné zvířata hlavní roli v jejich obživě.
- Na severu se stal zdrojem masa karibu
- Losí a jelení .
- Ptáci
- Ryby byly loveny celoročně a připravované různými způsoby
- Pstruh jezerní
- Síh
- Sleď
- Lipan podhorní
|
Tyto šedo-modré aromatické plody byly ceněné v indiánské kultuře jako tajné přísady různých receptů. Charakteristické aroma pstruha, losa, medvěda, jelena byly ještě více posíleny touto vůní. Byli také oblíbenou aromatizací používaných v čaji a přírodních léčivech, jakož i do kouřící směsi.
Juniper Berries – Jalovcové bobulky
|
- Jeden 5-librový srnčí hřbet
- sušené bobule jalovce
- pepř
- 6-8 proužků silných plátků slaniny
Marinovaní:
- 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
- 2 šálky jablečného moštu
|
Příprava:
- podložit srnčí hřbet bobulemi jalovce a pepřem.
- obalit srnčí hřbet proužky slaniny
- připravte marinádu doutnajícího medu nebo javorového sirupu s moštem v malé pánvi
- upéct 1 - 1 / 2 hodiny
- podávat s divokou rýží
Sezónně mnoho indiánských kmenů severovýchodní se stěhovali do zátok a Atlantik pobřežní oblasti, hledá množství potravin z moře a slaniska. Doprovázen hody a slavnostní oslavy, tyto doby nabízí vítanou změnu z lesa stravy.
Sezónně se mnoho indiánských kmenů severovýchodní části Ameriky stěhovali do zátok a Atlantských pobřežních oblastí, kde nacházeli množství potravin z moře. Tyto přesuny byli provázeny hody a slavnostními oslavami, tyto hody nabízeli vítanou změnu z lesní stravy.
|
- jeden 3 - 4 librový jezerní pstruh
- 3 lžíce slunečnicový olej *
- volba bylinek dle chuti ( petržel, bazalka, máta, apod.)
- 4 lžíce jemné kukuřičné mouky
Příprava:
- očistěte a rozdělte pstruha odstraněním hlavy a páteře
- vložte do vymaštěného pekáče, tělo stranou nahoru a polejte slunečnicovým olejem, bylinkami a kukuřičnou moukou
- Podáváme s pampeliškovými květy, divokou rýží nebo dušenou zeleninou
Semena slunečnice *:
- Semena z původních severoamerických rostli byla intenzivně využívána mnoha kmeny. Semena jsou vynkajícím zdrojem bílkovin jak syrové tak pražené.
- Slunečnicový olej se extrahuje podlitím semen vroucí vodou, olejnatý zbytek z vývaru se používal jako olej
|
Pampeliškové květy rychle reagují na změny teplot, otevírají se pouze v jasném počasí a zavírají se při nižsí teplotě jak 90 ° F.
dandelion bud – pampeliškové poupě
|
- 1 lžíce vody
- 2 vejce
- 1 / 4 hrnky ořechů
- čerstvě natrhané pampeliškové květy, umýté a sušené
- 1 - 1 / 2 šálky jemné kukuřičné mouky
Příprava
- Přidejte vodu do vajec a dobře rozmíchejte
- Obalit pampeliškové květy, jeden po druhém, ve vajíčku, a pak do kukuřičné mouky
- Usmažit za častého obracení dozlatova
- Podávat buď teplé nebo studené, jako občerstvení, s se zeleninovou příloha
|
Přírodní chleba: Indiáni objeviil zvláštní vlastnosti rozdrcené kukuřice smíšené s vodou. Viděli kukuřici namočenou ve vodě, která se staal bělejší, nafouklejší a získal jedinečnou chuť.
|
Jeho dlouhé, štíhlé kořeny jsou vyhledávané -pro aromatické látky, konfekce, a využití v medicíně. Jsou snadno vykopatelné a používají se čerstvé nebo sušené pro své jedinečné aromatické vlastnosti. V některých státech je divoký zázvor na seznamu chráněných druhů.
wild ginger - zázvor
|
- 1 šálek bílé kukuřičné mouka
- 1 / 2 šálku mouky orobince*
- 1 čajová lžička popel ze dřeva **
- 1 / 2 lžičky zázvoru
- 1 hrnek kyselého mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- 3 polévkové lžíce kukuřičného oleje
|
Příprava
- smíchejte kukuřičnou mouku a orobinec ve velké míse
- postupně přidávejte zbývající přísady, míchání a dobře propracujte v pevné těsto
- proměňte v dobře vymaštěné bochník (8 "x 4") a pečte po dobu 30 minut
- těsto může být také v jiném tvaru a může být pečeno na otevřeném ohni
- doba pečení závisí na velikosti ohně, obvykle 10 minut na každé straně
- pro posíléní chuti stačí hrst nebo dvě sezónních (nebo sušených) bobulí, jako součást syrového těsta před pečením
|
** Popel má speciální vlastnosti, po smíchání s potravinami, nebo ve vodě se přidává do různých pokrmů. Popel ze dřeva, jako rozdrcený cedr, jalovec, bílý ořech, atd. byly přesně určené k aromatizaci, jakož i čištění a trávení.. Popel rovněž bělil a zjemňoval některé potraviny a přidával stopové minerály, jemně ovlivňoval chuť a konzistenci.
* Mouka z orobince: V průběhu června mužské květy produkují množství pylu jasně žluté barvy. Tento výživný zlatý pyl získávali broděním v bažinách, hledáním orobince a ohýbáním každého květu špice přes hlubokou misku nebo kbelík a "práškování.Toto „práškování“ se nejlépe uskutečňuje za stálého suchého počasí. Mouka se používá na pečivo, chléb a těsta na koláč.
Orobincový pylový koláč
|
Male Blossoms – samčí květ; young bloom spike – mladý hrot květu; samičí květ
|
- 1 šálek prosetého pylu robince
- 1 hrnek z jemné bílé kukuřičné mouky nebo orobince *
- 3 čajové lžičky jemně nasekaného sušeného koření 1 lžíce medu
- 2 vejce
- 1 - 1 / 2 šálky vody nebo vývaru
- 2 lžíce slunečnicový olej
|
Příprava:
- směs se všemy přísadami smícháte dohromady v hladké těsto
- na velmi horké pánvi s tukem rozetřete naběračkou těsto do 4 velkých koláčů
- vařte 3 až 5 minut, dokud se neutvoří na povrchu bubliny, pak otočit a dokončit vaření
- podávat horké s máslem a javorovým sirupem.
Mouka z orobince: mnoho z přírodních rostlinných látek ze všech oblastí se může dehydrovat a rozdrtit na mouku. Semena různých rostlinných látek mohou být použity k výrobě mouky, stejně jako obiloviny.
Nejjemnější mouka v přírodě, která nepotřebuje žádné prosévání nebo rafinaci je z orobinec a rákosového pylu.
Rostlinné látky pro výrobu mouky, jsou:
|
Arrowhead - Šípatka
Cattail – orobinec
Jerusalem Artichoke – Slunečnice hlíznatá
|
ROSTLINA
|
POUŽITELNÁ ČÁST
|
SKLIZEŇ
|
|
žalud
|
jádro
|
podzim, jaro
|
|
šípatka
|
hlízy
|
podzim, jaro
|
|
buk
|
ořechy
|
podzim
|
|
černé vlašské ořechy
|
ořechy
|
podzim
|
|
ořešák
|
ořechy
|
podzim
|
|
orobinec
|
kořeny, pyl
|
celý rok (letní slunovrat)
|
|
kukuřice
|
semena
|
léto, podzim
|
|
denivka
|
hlízy
|
léto, podzim
|
|
šťovík
|
semena
|
podzim
|
|
rákos velký
|
kořeny, pyl, semena
|
léto, podzim
|
|
laskavec zelený
|
semena
|
léto, podzim
|
|
ořechy zemní
|
hlízy
|
léto, podzim
|
|
oříšky lískové
|
ořechy
|
podzim
|
|
bílý ořech, ořechovec
|
ořechy
|
podzim
|
|
Slunečnice topinambur
|
hlízy
|
podzim
|
|
jehněčí čtvrtletí
|
semena
|
podzim
|
|
brambory
|
hlízy
|
podzim
|
|
Šrucha
|
semena
|
podzim
|
|
Penízek pastýřský
|
semena
|
podzim
|
|
slunečnice
|
semena
|
podzim
|
|
pórek divoký
|
cibule, zelené
|
jaro
|
|
divoká rýže
|
semena
|
podzim
|
|
žlutá lilie
|
hlízy
|
podzim
|
|
|