DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
ZPŮSOB OBŽIVY
Kríové byli především lovci. Severní Kríové lovili karibu, losy, bobry, ondatry a králíky. Kríové pláni sledovali stáda buvolů a žili kočovným životem. Východní Kríové se živily rybařením a lovem tuleňů, proto pro ně byly velmi důležité kánoe. Lovili štiky, pstruhy, přísavky, a jesetery. 
Kríjské ženy hledali a shromažďovali ořechy a ovoce. Také pěstovali obilí.
Tradiční jídlo Kríjských indiánl bylo sušené buvolí maso s tukem – sušené maso rozdrtili plochými kameny na prášek, poté k nim přidali živočišný tuk a smíchali s brusinkami. Další z tradičních jídel bylo sušené maso.
Na podzim a na jaře se vydávali na lov kachen a hus.
Kvůli krušným zimám přišly na mnoho způsobů jak uchovávat potraviny dlouhou dobu. Sušili plody, udili maso – měli speciální stany kde maso udili. Dalším způsobem bylo uchování masa pomocí soli - nasolili maso a poté ho zakopali v zemi.
 
Tradiční rostlinné přísady a složky potravy Kríů
Jídlo bylo odvozeno z potřeb každodenního života v dřívějších dobách více než v dnešní době. Sloužilo k uspokojení fyzických potřeb. Prostřednictvím pozorování přírody, experimentováním a návštěvami okolních kmenů indiáni věděli jaké rostliné látky a k jakému účelu je využít.
Využití:
  • Potraviny
  • Léky
  • Kosmetika
  • Oblečení
  • Přístřeší
  • Provazy
  • Nástroje
V počátcích formování přírodních kmenů, indiáni používali víceméně divoce rostoucí rostliny, které rostli v jednotlivých regionech. Při přesunech na výhodnější území získávali informace a dozvídali se o rozmanitosti jednotlivých rostlin a tyto poznatky předávaly dál z generací na generaci.
 
 
Stabilní kultura závisí na stabilním zásobování potravinami. Tato potřeba domorodých kultur se vyvinula před tisíci lety v úsvit zemědělství. Mnoho z našich dnes pěstovaných rostlin jsou vyvinuty z planě rostoucích rostlin. Postupně indiáni vyvinuly přes 150 druhů rostliných látek – 6 druhů kukuřic (vce než 150 odrůd a barev), 5 hlavních druhů fazolí (s nesčetnými barevnými odrůdami), tykve, dýně, rajčata, papriky, arašídy, jahody, borůvky, brambory, vanilka, slunečnice a mnoho dalších.
 
Squash – tykev; Wild Onions – divoka cibule; White Flower Goud - bílá květová dýně; Pumpkin – tykev; Indian Corn - kukuřice
Kromě indiánských „zahradních“ úspěchů bylo i tisíce druhů volně rostoucích jedlých rostlin, které byli sezónně k dispozici, a které používali syrové i vařené. Nejdůležitější a nejčastější používané potraviny, jaké známe dnes jsou amerického původu. Téměř 75% z naší současné rostliné potravy byly nové pro Evropany před pětisty lety. Indiánská nejslavnější trojce potravin „tři sestry“ se brzy staly nejdůležitějším průkopníkem potravin v Americe – kukuřice, dýně a fazole.

 Východní lesní kríové byli kreativní a velmi zdatní kuchaři. Jejich pestrá strava byla převzata z půdy, jezera, bažin i pobřežních oblastí. Země byla jejich sklep i pec.
Některé jedinečné styly vaření:
  • Grilování a Clambakes /druh grilování/
  • Dušení Humři a nadívané Ústřice
  • Pražená kukuřice, škeble
  • Bostonské pečené fazole
  • Dušená příprava potravin
  • Sekané maso zapečené a jemný kukuřičný chléb
  • Nepřeberné množství kukuřičných chlebů a knedlíků

Rozdíly ve způsobu přípravy potravy u jednotlivých odvětví Kríů souvisí s odlišnou zeměpisnou polohou a regionálním podnebím. Většina jídla byla ochucována jen solí, případně kořením, které bylo k dispozici v průběhu sezóny.
 
Při lovu zvířat byla důležitá okamžitá úprava masa, neboť pokud nebylo maso řádně, okamžitě vyčištěno, mohla do masa absorbovat špatná chuť z posledního pozřeného jídla úlovku.
 
Úlovek zavěšovali do chladu, zabaleného v tenkém obalu – ochraně proti mouchám. Malá zvířatka a ptáci vysely po dobu 48 hodin, aby se jejich tělesné teplo rozptýlilo.

 Většina východních kmenů jedli jen jedno plnohodnotné jídlo denně, kombinace snídaně s obědem, který jedli před polednem. Muži jedli první, obvykle z dřevěné nebo hliněné mísy. Poté teprve jedli ženy a děti, to co zbylo.
 
Kríové lovili buvoli, kteří se proháněli prérií v obrovských stádech. Jak buvoli začali mizet, přebrali jiné zvířata hlavní roli v jejich obživě.
  • Na severu se stal zdrojem masa karibu
  • Losí a jelení .
  • Ptáci
    • Kachny
    • Tetřev
    • Bělokur
  • Ryby byly loveny celoročně a připravované různými způsoby
    • Pstruh jezerní
    • Síh
    • Sleď
    • Lipan podhorní
 
 
 Tyto šedo-modré aromatické plody byly ceněné v indiánské kultuře jako tajné přísady různých receptů. Charakteristické aroma pstruha, losa, medvěda, jelena byly ještě více posíleny touto vůní. Byli také oblíbenou aromatizací používaných v čaji a přírodních léčivech, jakož i do kouřící směsi.
 
Juniper Berries – Jalovcové bobulky
 
  • Jeden 5-librový srnčí hřbet
  • sušené bobule jalovce
  • pepř
  • 6-8 proužků silných plátků slaniny

 Marinovaní:
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 2 šálky jablečného moštu
 
Příprava:
  • podložit srnčí hřbet bobulemi jalovce a pepřem.
  • obalit srnčí hřbet proužky slaniny
  • připravte marinádu doutnajícího medu nebo javorového sirupu s moštem v malé   pánvi
  • upéct 1 - 1 / 2 hodiny 
  • podávat s divokou rýží


Sezónně mnoho indiánských kmenů severovýchodní se stěhovali do zátok a Atlantik pobřežní oblasti, hledá množství potravin z moře a slaniska. Doprovázen hody a slavnostní oslavy, tyto doby nabízí vítanou změnu z lesa stravy.
Sezónně se mnoho indiánských kmenů severovýchodní části Ameriky stěhovali do zátok a Atlantských pobřežních oblastí, kde nacházeli množství potravin z moře. Tyto přesuny byli provázeny hody a slavnostními oslavami, tyto hody nabízeli vítanou změnu z lesní stravy.
  • jeden 3 - 4 librový jezerní pstruh
  • 3 lžíce slunečnicový olej *
  • volba bylinek dle chuti ( petržel, bazalka, máta, apod.)
  • 4 lžíce jemné kukuřičné mouky

 Příprava:
  • očistěte a rozdělte pstruha odstraněním hlavy a páteře
  • vložte do vymaštěného pekáče, tělo stranou nahoru a polejte slunečnicovým olejem, bylinkami a kukuřičnou moukou
  • Podáváme s pampeliškovými květy, divokou rýží nebo dušenou zeleninou

 Semena slunečnice *:
  • Semena z původních severoamerických rostli byla intenzivně využívána mnoha kmeny. Semena jsou vynkajícím zdrojem bílkovin jak syrové tak pražené.
  • Slunečnicový olej se extrahuje podlitím semen vroucí vodou, olejnatý zbytek z vývaru se používal jako olej
 

Pampeliškové květy rychle reagují na změny teplot, otevírají se pouze v jasném počasí a zavírají se při nižsí teplotě jak  90 ° F.
 
dandelion bud – pampeliškové poupě
  • 1 lžíce vody
  • 2 vejce
  • 1 / 4 hrnky ořechů
  • čerstvě natrhané pampeliškové květy, umýté a sušené
  • 1 - 1 / 2 šálky jemné kukuřičné mouky
Příprava
  • Přidejte vodu do vajec a dobře rozmíchejte
  • Obalit pampeliškové květy, jeden po druhém, ve vajíčku, a pak do kukuřičné mouky
  • Usmažit za častého obracení dozlatova
  • Podávat buď teplé nebo studené, jako občerstvení, s se zeleninovou příloha
Přírodní chleba: Indiáni objeviil zvláštní vlastnosti rozdrcené kukuřice  smíšené s vodou. Viděli kukuřici namočenou ve vodě, která se staal bělejší, nafouklejší a získal jedinečnou chuť.
 
 Jeho dlouhé, štíhlé kořeny jsou vyhledávané -pro aromatické látky, konfekce, a využití v medicíně. Jsou snadno vykopatelné a používají se čerstvé nebo sušené pro své jedinečné aromatické vlastnosti. V některých státech je divoký zázvor na seznamu chráněných druhů.
wild ginger - zázvor
  • 1 šálek bílé kukuřičné mouka
  • 1 / 2 šálku mouky orobince*
  • 1 čajová lžička popel ze dřeva **
  • 1 / 2 lžičky zázvoru
  • 1 hrnek kyselého mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 3 polévkové lžíce kukuřičného oleje
Příprava
  • smíchejte kukuřičnou mouku a orobinec ve velké míse
  • postupně přidávejte zbývající přísady, míchání a dobře propracujte v pevné těsto
  • proměňte v dobře vymaštěné bochník (8 "x 4") a pečte po dobu 30 minut
    • těsto může být také v jiném tvaru a může být pečeno na otevřeném ohni  
    • doba pečení závisí na velikosti ohně, obvykle 10 minut na každé straně
    • pro posíléní chuti stačí hrst nebo dvě sezónních (nebo sušených) bobulí, jako součást syrového těsta před pečením
** Popel má speciální vlastnosti, po smíchání s potravinami, nebo ve vodě se přidává do různých pokrmů. Popel ze dřeva, jako rozdrcený cedr, jalovec, bílý ořech, atd. byly přesně určené k aromatizaci, jakož i čištění a trávení.. Popel rovněž bělil a zjemňoval některé potraviny a přidával stopové minerály, jemně ovlivňoval chuť a konzistenci.
 
* Mouka z orobince: V průběhu června mužské květy produkují množství pylu jasně žluté barvy. Tento výživný zlatý pyl získávali broděním v bažinách, hledáním orobince a ohýbáním každého květu špice přes hlubokou misku nebo kbelík a "práškování.Toto „práškování“ se nejlépe uskutečňuje za stálého suchého počasí. Mouka se používá na pečivo, chléb a těsta na koláč.
Orobincový pylový koláč
 
Male Blossoms – samčí květ; young bloom spike – mladý hrot květu; samičí květ
  • 1 šálek prosetého pylu robince 
  • 1 hrnek z jemné bílé kukuřičné mouky nebo orobince *
  • 3 čajové lžičky jemně nasekaného sušeného koření 1 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 1 - 1 / 2 šálky vody nebo vývaru
  • 2 lžíce slunečnicový olej
Příprava:
  • směs se všemy přísadami smícháte dohromady v hladké těsto
  • na velmi horké pánvi s tukem rozetřete naběračkou těsto do 4 velkých koláčů
  • vařte 3 až 5 minut, dokud se neutvoří na povrchu bubliny, pak otočit a dokončit vaření
  • podávat horké s máslem a javorovým sirupem.
Mouka z orobince: mnoho z přírodních rostlinných látek ze všech oblastí se může dehydrovat a rozdrtit na mouku. Semena různých rostlinných látek mohou být použity k výrobě mouky, stejně jako obiloviny.
 Nejjemnější mouka v přírodě, která nepotřebuje žádné prosévání nebo rafinaci je z orobinec a rákosového pylu.

 Rostlinné látky pro výrobu mouky, jsou:
 
 
 
Arrowhead - Šípatka
 
Cattail – orobinec
 
Jerusalem Artichoke – Slunečnice hlíznatá
ROSTLINA
POUŽITELNÁ ČÁST
SKLIZEŇ
 
žalud
jádro
podzim, jaro
 
šípatka
hlízy
podzim, jaro
 
buk
ořechy
podzim
 
černé vlašské ořechy
ořechy
podzim
 
ořešák
ořechy
podzim
 
orobinec
kořeny, pyl
celý rok (letní slunovrat)
 
kukuřice
semena
léto, podzim
 
denivka
hlízy
léto, podzim
 
šťovík
semena
podzim
 
rákos velký
kořeny, pyl, semena
léto, podzim
 
laskavec zelený
semena
léto, podzim
 
ořechy zemní
 hlízy
léto, podzim
 
oříšky lískové
ořechy
podzim
 
bílý ořech, ořechovec
ořechy
podzim
 
Slunečnice topinambur
hlízy
podzim
 
jehněčí čtvrtletí
semena
podzim
 
brambory
hlízy
podzim
 
Šrucha
semena
podzim
 
Penízek pastýřský
semena
podzim
 
slunečnice
semena
podzim
 
pórek divoký
cibule, zelené
jaro
 
divoká rýže
semena
podzim
 
žlutá lilie
hlízy
podzim
 
 
 
1 šálek nebo více mletých(pomocí kamenů) jader ořechů nebo sušených semen dáte do třecí misky s tloučkem a drtit do doby, kdy se jednotlivé části pospojují. Ořechové máslo (pasta), je samo o sobě sladké. Nicméně se může přisladit lžičkou či  dvěma medu nebo javorového sirupu.

Tato pasta je skvělá na domácí chleba
.
 

 Konzumace čerstvých hub v množství, může být nebezpečná. Proto bylo třeba vymyslet způsob jejich konzervace.. Ta je nejjednodušší metoda a je vhodná především pro ty druhy, které se dají použit v polévkách a omáčky.
 
Common Morel – Smrž jedlý
  • nemyjte hub které jsou určeny k vysoušení
  • očistěte houby, velké houby by se měli zmenšit na polovinu
  • rozprostřete kusy suchých hub na slunečním zářením v jakékoliv čistém, větrném prostředí
  • uchované kusy uložit (tak, jako byliny a ovoce v procesu sušení)
Nakládané houby
 
Sulphur Shelf – žluťásek písčitý
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek jablečného octa
  • 1 čajová lžička tymiánu a popela (volitelně)
  • 1 menší cibule, nakrájená
  • 1 kávová lžička sušené Vavřínového listy
  • 1 lžíce ochuceného koření mořením
  • 4 šálky dušených hříbků (možno i cca 6 šálků syrových žampionů)
Příprava
  • spojte všechny složky (kromě hub) a dusíte 5 minut
  • zalejte houby vývarem
  • uložte po dobu 24 hodin
  • měly by vydržet dlouhou dobu v chladu
 
Byliny a léčivé rostliny
Divizna
Divizna se používala i jako přídavek k tabáku, i jako lék.
 
Mullein - divizna
Divizna je kosmopolitní dvouletá bylina, jejíž listy mohou být shromažďovány a sušeny kdykoli během vegetačního období. Indiáni uzené sušené lístky používali pro úlevu od bolesti v krku,  na astma, kašel, střevní zácpy a zánět plic.
Tato bylina může být jedovatá, pokud je používána ve větším množství.

 Dřín: (Cornus sericea)

 Cree oblast okolo Hudsonova zálivu zvaná jako "Milawapamule." je bohatá na Dřín. Úlomky ze dřeva a kůry indiáni smíchávali s bylinkami v kuřácké směsi známé jako kinnikinnick. Odvar z kůry se používá k léčbě kašle a horečky. Vynikající rudé barvivo bylo vyrobeno vařením kořene ve vodě, a když byol přidáno železo, barvivo zčernalo.
Přirozené žvýkačky

 Mnoho rostlin a stromů produkuje mízu, latex, nebo pryskyřičné materiály, které obsahují důležité živiny a přírodní cukry. Indiáni nazývali mnoho různých látek jako "žvýkačky". Často jen žvýkání čerstvého jehličí až do doby jejich sladkokyselé esence stačilo uspokojit žízeň a hlad. Jehličí bylo také zdrojem vitamínu C a  léčilo vředy v ústech, bolesti v krku a kaše. Jiné "žvýkačky" byly použity k úlevě od bolesti zubů, bolesti hlavy a zažívací potíže.
 
Látky používané ke žvýkačkám
  • Jedle balzámová
  • Černá březové kůry
  • Dřevěné uhlí
  • Pampeliška odenek
  • Topolovka
  • Kořeny lékořice
  • Proskurník lékařský
  • Kociánek
  • Borovice Lambertova
Kromě těchto existuje nespočet dalších látek v přírodě, které mohou být použity. Kromě šťávy, pryskyřice, kořenů, oloupaný a stonky botanicals, indiáni také používály mnoho listů a květů bylinek jako sezónního žvýkacího materiálu. Hlavním mezi nimi byl tabák, který žvýkalo mnoh indiánských národů.
 
Jitrocel
Jitrocelové oddenky a listy

 Kousání kořenů působilo k úlevě od bolesti zubů a zahánělo žízeň.
 
 
 
 
 
 
 
Vytvořeno službou WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek